‘Samen bouwen aan het Twente van Morgen’

Gepubliceerd op
Gepubliceerd in
Deel:

TWENTE –  Op vrijdag 30 april vond in de raadszaal van de gemeente Tubbergen een bijzondere bijeenkomst plaats. Een rijkgeschakeerd gezelschap van Wethouders Economie, gemeentelijke beleidsmakers en vmbo-onderwijsdirecteuren discussieerde over een uitdagend thema: Samen bouwen aan het Twente van Morgen. Met als uitgangspunt het versterken van de regionale samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs in het kader van ‘Sterk Techniek Onderwijs’

De deelnemers aan deze discussie waren Arjen Maathuis Wethouder Economie gemeente Almelo, Ursula Bekhuis Wethouder Economie gemeente Tubbergen, Martha van Abbema Wethouder Economie gemeente Twenterand, Ellis Immerzeel Programmamanager Economie & Participatie gemeente Almelo, Bianca Menderink Bedrijfsconsulent gemeente Tubbergen, Marijke Schipper Programma-adviseur economie gemeente Twenterand, Jan van der Meij Directeur Erasmus Almelo, Frans Asbreuk Directeur Canisius Tubbergen, Patric Wigman Directeur Noordik Vroomshoop, Rik Pape Projectleiding STO Almelo e.o. en Henco van der Weijden Projectleiding STO Almelo e.o., de laatste trad op als dagvoorzitter.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Verbinden vanuit vernieuwing                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Deze bijeenkomst volgde op een eerdere bijeenkomst in het Ondernemershuis Twenterand, een jaar geleden, waarbij Sterk Techniek Onderwijs Twente werd gelanceerd en gepresenteerd aan de deelnemers. Ondernemershuis Twenterand voert de projectleiding voor STO subregio Almelo onder leiding van Henco van der Weijden en Rik Pape. De praktische kernconclusie van dagvoorzitter Henco van der Weijden na een uur stevig ideeën uitwisselen? “We stellen de economische toekomst van Twente maximaal veilig als onderwijs, ondernemers en overheid de handen structureel ineenslaan. De bereidheid om vanuit verbinding te vernieuwen is enorm, constructief én veelbelovend.”

Unieke aanleiding: Sterk Techniek Onderwijs                                                                                                                                                                        Twente ontvangt in de jaren 2020 – 2023 een aanzienlijke en structurele subsidie van 20 miljoen euro vanuit het landelijk programma Sterk Techniek Onderwijs (STO). Bedoeld om meer jeugd te laten kiezen voor een studie en loopbaan in de techniek, te beginnen bij het vmbo. Vooral cruciaal voor Twente gezien de vele techniekbedrijven die we in de regio tellen. Door vergrijzing en uitstroom daalt namelijk het aantal technici in Twente evenals een terugval in de instroom ín techniek. Die demografische beweging vormt een dubbele bedreiging voor de welvaart en economische toekomst van Twente. Dé kracht van Sterk Techniek Onderwijs is dat de zogeheten drie O’s vanuit STO-regio Twente de handen ferm ineenslaan, ofwel vernieuwen vanuit verbinding. De drie O’s staan voor Onderwijs, Overheid en Ondernemers.

Stevige kick-off met kernvragen                                                                                                                                 Sterk Techniek Onderwijs Twente is onderverdeeld in 5 subregio’s waaronder de uiterst actieve en ondernemende subregio STO Almelo en Omstreken. Henco van der Weijden: “De kernvragen? Hoe kunnen we specifiek in Almelo en Omstreken de regionale samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs versterken? Niet alleen in de subsidieperiode van STO (2020 – 2023), maar ook blijvend en structureel daarna, met als heldere stip op de horizon richting 2030. Hoe trekken de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs hierin samen op? Wat hebben we nodig om daar te komen?” Patric Wigman: “Grensoverschrijdende samenwerking is cruciaal voor inspirerend en toekomstbestendig techniekonderwijs. Voorwaarde is wel dat onderwijs, ondernemers en overheid structureel de handen ineenslaan om leerlingen enthousiast te maken én te houden voor een studie en loopbaan in de techniek.” Frans Asbreuk: “We kiezen voor baanbrekend leren, dat lukt omdat binnen STO subregio Almelo en Omstreken de drie O’s met elkaar sterk en flexibel samenwerken.”

Advies: voortbouwen op bestaande netwerken                                                                                                                              Arjen Maathuis: “De huidige sociaaleconomische ontwikkelingen in Twente geven aan dat we een heel sterk bedrijfsleven hebben. Twente lijkt ook steeds aantrekkelijker voor mensen om er te wonen en te werken. Maar die kracht moeten we zien te behouden, een grote uitdaging, ook door de krimp van de beroepsbevolking. In Almelo en Omstreken zijn gelukkig al veel techniek- en technologiebedrijven met elkaar verbonden voor deze uitdagingen en meer. We moeten hen maximaal betrekken bij deze mooie, nieuwe beweging vanuit STO. Ook pleit ik ervoor de Twente Board hierbij te laten aanhaken vanwege de synergie, samen met álle vijf subregio’s die vallen onder STO Twente. Zij doen ook al heel goed werk op dit vlak.” Ursula Bekhuis: “We hebben inderdaad al stevige bedrijfsnetwerken, daar kunnen we vanuit STO op voortbouwen. Wel pleit ik ervoor het voortgezet onderwijs hierin breed mee te nemen, dus niet alleen vanuit het perspectief van techniek.”

Blik naar buiten gericht                                                                                                                                                                Jan van der Meij: “Te lang was het technisch vmbo te inwaarts gericht, nu zoeken we buiten de school intensief de samenwerking voor het Twente van morgen.” Martha van Abbema: “STO Almelo en Omstreken is nu een jaar onderweg en ik merk dat de verbinding tussen de drie O’s concreet wordt gemaakt en het enthousiasme nog steeds net zo groot is als bij de start van STO, een jaar geleden. Ook hoopgevend is, dat een hele brede scope van techniekbedrijven in Almelo en Omstreken heeft aangehaakt, van klein tot groot.”

Vier aandachtspunten                                                                                                                                                      Henco vatte de opbrengst van de levendige discussie samen in vier aandachtspunten: “Ten eerste: bewaar de aantrekkingskracht voor mensen om te wonen in Twente, maar behoudt tegelijkertijd ook de economische aantrekkingskracht. Ten tweede: leidt op voor de beroepen van de toekomst. Ten derde: maak de vmbo-scholen extra aantrekkelijk door vanuit het technisch lesaanbod te focussen op de eisen van de technische arbeidsmarkt. Ten vierde: blijf met elkaar via de drie O’s in verbinding zodat we snel kunnen matchen met nieuw gesignaleerde trends. Vier thema’s waar we direct en structureel met elkaar mee aan de slag kunnen.”

Foto’s: Stephan Schipper

 

Lees meer over: , , ,

© Stichting Delta Media Groep
Website door Webton