logo pvv

Vragen PVV aan college over vuurwerkoverlast

Gepubliceerd op
Gepubliceerd in
Deel:

TWENTERAND –  De PVV Twenterand krijgt steeds meer telefoontjes van inwoners van Twenterand die melding maken van overlast door het afsteken van vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk gebeurt vooral in de avonduren, als het donker is, en vindt het gehele jaar plaats. Naast dat mensen er last van hebben, hebben dieren er ook last van. Het afsteken gebeurt ook wanneer mensen reeds in bed liggen omdat ze de volgende dag moeten werken.
Het afsteken gebeurt vaak bij het station in Vroomshoop en inmiddels ook in het buitengebied, zelfs in de nabijheid van paardenstallen. Dit geeft aan dat dit vuurwerktuig geen enkele boodschap heeft aan het feit dat vuurwerk schadelijk is voor ook dieren. In Den Ham heeft men er ook last van, zo lazen we deze week.

Van inwoners weten wij dat ze vaak contact zoeken met de politie en soms te horen krijgen dat er al 6 meldingen voor hen waren. Allemaal mensen die een melding deden van vuurwerkoverlast. Zoals bekend is de politie zwaar onderbezet en loopt ze vaak achter de feiten aan. Daar waar de politie vroeger veel in de wijken was te zien en zo overlast kon voorkomen, omdat de aanwezigheid van politie al genoeg was om zich te gedragen, weet het vuurwerktuig nu ook wel dat de politie pas in actie komt als het leed al is geschied. Het is dan ook logisch dat de overlast door vuurwerk niet minder wordt, maar eerder toeneemt.

Vorige week lazen wij dat ook in andere gemeentes sprake is van vuurwerkoverlast en dat dit mogelijk te maken heeft met drugs. Door het afsteken van vuurwerk weten de gebruikers van drugs dat er weer een partij is gearriveerd. De politie Oost-Nederland en de gemeente Rijssen-Holten spreken dit vooralsnog tegen. Vanwege de toename van de overlast, dit meten wij aan de telefoontjes die wij krijgen, hebben wij een aantal vragen.

1. Klopt het dat het aantal meldingen van vuurwerkoverlast de laatste tijd toeneemt?
2. Kunt u ons een opgave doen toekomen van het aantal meldingen van vuurwerkoverlast vanaf maart 2018?
3. Wat doet de politie of wat doen de BOA’s met de meldingen? Wordt er direct actie ondernomen of blijft het slechts bij het bijhouden van het aantal meldingen? Wordt er bijvoorbeeld extra gesurveilleerd op de plekken waar overlast wordt gemeld?
4. Heeft de politie in beeld om welke daders het gaat? Zo ja, wat zijn dan de vervolgacties door de politie?
5. Hoe zeker is het dat de toename van het afsteken van vuurwerk niet gerelateerd is aan drugs? We horen dat de toename van het afsteken van vuurwerk ook in andere Overijsselse gemeentes speelt. Hier moet een reden voor zijn: de link met drugs lijkt ons derhalve zeer plausibel.
6. Inwoners zijn inmiddels zo geërgerd dat men daders op film wil zetten en deze beelden wil delen op sociale media. Wat vindt u hiervan en wat zegt u tegen deze burgers?
7. Hoe gaat u zorgen dat de overlast weer minder wordt en nog liever, helemaal verdwijnt?

Lees meer over: , , , , ,

© Stichting Delta Media Groep
Website door Webton