wvm jeugd 2

Machiel Weistra Nederlands kampioen junioren

Gepubliceerd op
Gepubliceerd in
Deel:

WESTERHAAR – Voor het derde jaar op rij is Machiel Weistra de beste junior van het land. Met overtuigend spel had hij in de eerste acht rondes een voorsprong van twee punten opgebouwd op naaste achtervolger Simon Harmsma. In de slotronde had hij voldoende aan remise tegen Emre Hageman. Hageman probeerde met een agressieve opzet tot winstkansen te komen, maar Weistra speelde correct tegen en kon in de slotfase zelfs op wat voordeel bogen. Hageman maakte geen fout waarna de partij in remise eindigde.

De spanning rondom de overige podiumplekken en bijbehorende tickets voor het EK en WK was om te snijden. Liefst vijf spelers hadden nog een kans om zich op de tweede of derde plek te nestelen. Simon Harmsma had met een overwinning de tweede plek kunnen veilig stellen, maar leek er op te gokken dat remise ook voldoende was voor het podium. In een laveerpartij tegen Matheo Boxum had Harmsma weliswaar voortdurend de wat mooiere stand, maar de Emmeloorder maakte geen grote fouten en dus werd het remise.

Tom Rinner moest winnen om nog kans te maken op het podium. Wat dat betreft trof hij het met de intenties van zijn tegenstandster Marie Gabbert, die ook vandaag zeer fel van leer trok in de opening. Er ontstond ingewikkeld flankspel waarin Gabbert niet de juiste keuzes maakte. Rinner verkreeg groot voordeel en tikte de partij vervolgens makkelijk uit.

Ronald Kreeft wist toen dat hij aan een overwinning op Luise Gabbert voldoende had voor een podiumplaats. Gabbert ging vol in de aanval, wat gezien de sterke omsingelingskwaliteiten van Kreeft een gevaarlijke keuze is. De Hoogevener kreeg de omsingeling echter niet rond waarna Gabbert hem hardhandig van het bord zette.

Tot slot de ontmoeting tussen Sytze Spijker en Daniël Boxum, waar behalve de eer weinig meer op het spel stond. In een interessant treffen met een opgedrongen randschijf had Boxum voortdurend het beste van het spel, maar na weinig alert optreden in het gevorderde middenspel kwam hij in een gevaarlijke omsingeling terecht. Na een afwikkeling resteerde een remise-eindspel, maar Boxum gaf de controle over een belangrijke diagonaal weg waarna Spijker de partij wist te winnen.

Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek dat Simon Harmsma tweede was geëindigd. Het toernooi was daarmee nog niet voorbij, daar er nog een barrage tussen een drietal spelers nodig was. Emre Hageman, Tom Rinner en Matheo Boxum eindigden tezamen op de derde plaats. Doordat Boxum niet meedong voor het EK of WK vanwege zijn plaatsing bij de pupillen voor die toernooien, eindigde hij reglementair als vijfde.

Tom Rinner en Emre Hageman speelden nog wel een barrage voor het EK/WK-ticket. Rinner sloeg in de eerste partij direct toe en had toen aan remise voldoende in de tweede partij. Echter wist Hageman op zijn beurt ook te winnen waarna volgens het ‘sudden death’-principe werd doorgedamd. Ook de eerste sudden-deathpartij eindigde in remise. In de tweede sudden-deathpartij en de vierde (!) barragepartij bleek dat Hageman de slijtageslag het beste had verteerd en hij boekte de beslissende overwinning.

© Stichting Delta Media Groep
Website door Webton