Er zijn op dit moment in totaal 36 schademeldingen binnengekomen.
TWENTERAND – Het college antwoordt als volgt (samengevat) over de ontwikkelingen in het Hammerfier:
Er zijn op dit moment in totaal 36 schademeldingen binnengekomen bij de AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG). Van de 36 schademeldingen hebben 7 melders inmiddels een ontwerpadvies gehad. Deze 7 melders worden allen afgewezen in verband met de afwezigheid van zettingsgevoelige bodemlagen. Overigens kunnen zij nog een zienswijze indienen op het advies. Voor de overige melders is een nieuw grondwatermodel benodigd om tot een gedegen advies te komen, dit model is in aanbouw. De ASCG hoopt dit model in het vierde kwartaal van 2024 klaar te hebben.
Uit opgevraagde informatie van het waterschap en Vitens blijkt, dat er inderdaad een aantal peilbuizen dicht naast grotere watergangen zijn gesitueerd. Echter er zijn er ook die verder van watergangen af staan en langs de kleinere watergangen. Daarnaast worden bij panden peilbuizen bemonsterd, die in eerste instantie geplaatst zijn t.b.v. de bouw van de reinwaterkelder. Al deze peilbuismetingen worden gebruikt om het model te valideren.
De ASCG heeft geconstateerd, dat het huidige beschikbare grondwatermodel verouderd is en daarom niet geschikt is om een betrouwbare uitspraak over de optredende verlagingen te doen.
Daarom is een nieuw grondwatermodel volgens de nieuwste inzichten noodzakelijk. Alle peilbuisgegevens worden gebruikt om te checken of het grondwatermodel uitkomsten geeft, die overeenkomen met de werkelijkheid. Ook wordt andere informatie gebruikt, zoals waterpeilen.
De bestuurders van provincie, Vitens, waterschap en gemeenten hebben gezamenlijk besloten op basis van de bevindingen van het onderzoek van Aveco de Bondt, dat de uitbreiding van de drinkwaterwinning zonder aanvullend onderzoek naar mitigerende maatregelen niet kan plaatsvinden vanwege het risico op schade aan panden én dat een breed gebiedsproces wordt opgestart. Vanwege dit laatste wordt de klankbordgroep (waarin met name de huiseigenaren waren vertegenwoordigd) omgevormd tot een brede gebiedsvertegenwoordiging met daarin ook vertegenwoordigers van landbouw en natuur. Dat is met de leden van de klankbordgroep zo besproken.
De nieuwe reinwaterkelder en transportleiding worden nu zo snel mogelijk in gebruik genomen. Vanwege een technisch mankement was dat nog niet gelukt.
In een volgende nieuwsbrief ter afronding van het project wordt dit meegenomen.
In principe zal het oude gebouw worden vervangen door een nieuw productiebedrijf. Het oude gebouw zal dan worden gesloopt. Alleen indien de huidige capaciteit niet wordt uitgebreid, wordt het huidige productiebedrijf gehandhaafd.
Op basis van de Adaptieve Strategie Drinkwater Overijssel wordt op dit moment gewerkt aan diverse ontwikkelingen:
-Zoektocht naar nieuwe grondwaterwinningen;
-Uitbreiding van bestaande grondwaterwinningen;
-Alternatieve wijze van winning uit oppervlaktewater.
Daarnaast wordt momenteel onderzocht om water vanuit de IJssel naar Twente te brengen om te gebruiken als drinkwater. Ten slotte wordt met behulp van communicatie ingezet op vermindering van het drinkwaterverbruik.