Biobased bouwen noemen we dat.
TWENTERAND – Het verminderen van de CO2-uitstoot is belangrijk bij het halen van de klimaatdoelen. Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor maar liefst 40 procent van die uitstoot. Door de Nederlandse bouwsector te verduurzamen valt dus flinke winst te behalen. Het gebruik en telen van natuurlijke bouwmaterialen is daar een mooi voorbeeld van. Biobased bouwen noemen we dat. Ook in Twenterand ondersteunen ze dat van harte.
Namens de gemeente Twenterand zette wethouder Arjan Hof deze week zijn handtekening onder de intentieverklaring “Green deal biobased (ver)bouwen in Twente”. Daarmee laat de gemeente zien dat zij het initiatief steunt voor de productie en het gebruik van biobased bouwmaterialen, zoals stro en vlas. De gewassen kunnen worden verwerkt tot isolatiematerialen of persplaten. En die kunnen in de bouw gebruikt worden bij nieuwbouw- of renovatieprojecten.
Steeds meer vraag
“We zien dat er steeds meer vraag is naar biobased bouwmaterialen”, legt wethouder Arjan Hof uit. “Een aantal agrariërs meldt zich, omdat zij willen starten met het telen van deze gewassen. Dit vinden ook bouwbedrijven interessant. Voor beide sectoren is dit een goede ontwikkeling die we graag stimuleren. Daarom ben ik blij dat we deze week, die in het teken staat van de circulaire economie, de intentieverklaring hebben getekend.”
Gesprekken
Naast het zetten van een handtekening, onderzoekt de gemeente de komende tijd ook hoe zij zelf meer aandacht aan dit onderwerp kan geven. “Biobased bouwen heeft de toekomst”, stelt wethouder Hof. “Wij spreken veel agrariërs, ontwikkelaars en bouwbedrijven en zullen het niet nalaten om dit onderwerp onder de aandacht te blijven houden in die gesprekken. Ook als het gaat om grote bouwprojecten in de toekomst.”
Twentse Bouwboeren
De organisatie Twentse Bouwboeren helpt als tussenpersoon tussen boeren en bouwers. Zij brengen de samenwerking op gang. De eerste samenwerking in de gemeente Twenterand is al gestart. Zo wil een aantal agrariërs aan de Tonnendijk in Vroomshoop stro telen dat gebruikt wordt voor het destilleren van verschillende soorten drank. Het restant wordt vervolgens gebruikt voor woningisolatie.