Open brief van de PvdA/GL over kanaaldrama
De PvdA/GL richt zich in een open brief aan de formateurs voor de Provinicale Staten
Geachte formateurs, mevrouw Geveke en de heer Wagenmans
Op 15 maart zijn er de verkiezingen geweest van de Provinciale Staten Overijssel en wordt er nu volop onderhandel om tot een nieuwe Overijsselse coalitie te komen. Allereerst feliciteren wij de BBB met haar exceptionele resultaat dat uitgedrukt is in maar liefst 17 zetels. Van alle, in de gemeente Twenterand, uitgebrachte stemmen gingen er maar liefst 44,9% naar de BBB. Dit is enerzijds een signaal vanuit de kiezer dat ze veranderingen wil zien in beleid en stijl van politiek en anderzijds schept dit verwachtingen en verplichtingen die een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengen.
Tal van dossiers vragen om een aanpak en oplossingen en er staan voor de komende periode grote dossiers te wachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de energietransitie en de opgave voor woningbouw en infrastructuur.
Als PvdA GroenLinks in de gemeente Twenterand schrijven wij u om aandacht te vragen in het sluiten van een coalitieakkoord voor het lopende complexe dossier betreffende het Kanaal Almelo–de Haandrik. Dit is een groot en belangrijk thema in onze gemeente!
De geschiedenis van het kanaal en de opwaardering is bekend. De schade en de ellende die dit veroorzaakt heeft is ook bekend..
Wij herkennen en maken ons grote zorgen over de complexiteit van het maatschappelijk probleem dat is ontstaan na het opwaarderen van de vaarweg. Deze complexiteit bestaat niet alleen uit de materiële aspecten, zoals schade aan eigendommen. Ook de immateriële schade en de effecten van het gevoerde proces hebben een grote impact op onze gedupeerde inwoners langs het kanaal. De gevolgen zijn generatie overstijgend. Het werkt ook door op de kinderen van deze getroffen families. Er is geen vertrouwen in herstel, geen vertrouwen in de toekomst en geen vertrouwen in de overheid, omdat er gewerkt wordt vanuit een systeem. De inwoner staat niet meer centraal. Mensen komen er niet meer uit, zien zich gevangen in een systeem waar toetsen op de regel centraal staat in plaats van de door de Staten uitgesproken ruimhartigheid.
Tegelijkertijd is er een zorgplicht voor elke bestuurslaag zoals wij die in Nederland kennen. Om die reden heeft de gemeente Twenterand zelf een bewonersonderzoek ingesteld. De voornaamste uitkomsten uit dit onderzoek zijn dat:
-
inwoners vooral financiële en sociaal emotionele schade ervaren;
• inwoners ontevreden zijn over afhandelingen;
• er weinig vertrouwen is in herstelwerkzaamheden;
• er weinig vertrouwen is in een toekomstperspectief en
• er een grote behoefte is aan een snellere aanpak en hulp.
Kortom mensen zijn in nood.