Maar vanaf 2026 verwacht de gemeente ernstige tekorten, omdat het Rijk de bijdragen aan gemeenten dan flink terugschroeft.
TWENTERAND – De gemeente Twenterand heeft ruim 10 miljoen euro over. Dat blijkt uit de jaarrekening van 2022. “Dat klinkt alsof we er warmpjes bijzitten”, zegt wethouder Financiën Roel Koster. “Toch is dit zeker niet het geval. Sterker nog, voor de lange termijn voorzien we echt grote problemen.” Vanaf 2026 verwacht de gemeente ernstige tekorten, omdat het Rijk de bijdragen aan gemeenten dan flink terugschroeft. Het college wil het grootste deel van het overschot gebruiken om in de toekomst voor de Twenterandse samenleving noodzakelijke investeringen te kunnen doen.
Het bedrag dat de gemeente over heeft is 10,4 miljoen euro. Dit is grotendeels opgebouwd uit een aantal eenmalige bedragen. Bijvoorbeeld omdat niet alles dat de gemeente van plan was ook écht in 2022 uitgevoerd kon worden. Zo heeft ook Twenterand te maken met een krapte op de arbeidsmarkt. Voor verschillende functies zoekt de gemeente al heel lang geschikte mensen, maar tot nu toe zonder resultaat. Daardoor kon ook een aantal werkzaamheden niet worden uitgevoerd. Dit scheelt 547.000 euro op de jaarrekening. Zowel het werk als de kosten schuiven door naar 2023. De zoektocht naar goed personeel gaat ondertussen uiteraard door.
Andere meevallers
Het overschot bestaat dus uit een flink aantal eenmalige meevallers. Zo maakten in 2022 minder inwoners gebruik van een bijstandsuitkering, terwijl de bijdrage van het Rijk hoger was dan verwacht. Dat betekende een voordeel van ruim 750.000 euro. Door de opheffing van Soweco kon een pand verkocht worden. De 1,5 miljoen euro die dat opleverde wordt onder meer gebruikt om de gemeentewerf in Vroomshoop aan te passen. Investeringen in preventieve maatregelen in de jeugdzorg werpen hun vruchten af, waardoor de kosten bijna een miljoen lager zijn dan verwacht. Vanuit het Rijk kreeg Twenterand bovendien meer geld via de zogeheten Algemene Uitkering. Die meevaller staat voor ruim 4,5 miljoen in de boeken.
Oekraïne
Verder heeft de oorlog in Oekraïne tijd en inzet van ambtenaren gevraagd voor de opvang van Oekraïners. Van het Rijk heeft de gemeente hiervoor een bedrag van 2,4 miljoen euro gekregen. Wethouder Koster zag ook andere gevolgen van het gewapende conflict. “Denk aan de beschikbaarheid en de prijzen van grondstoffen en materialen”, legt hij uit. “Materialen waren soms maar beperkt beschikbaar. Dat merken we ook bij allerlei gemeentelijke projecten, zoals de bouw van het zwembad en de verbouwing van het gemeentehuis. Hierdoor hebben we niet alles kunnen doen wat we wilden en schuiven we sommige doelen door naar 2023.”
Geld reserveren
Het overschot van ruim 10 miljoen lijkt dus mooi, maar geeft volgens wethouder Roel Koster geen realistisch beeld voor de toekomst. “Over drie jaar krijgen alle Nederlandse gemeenten flink minder geld van de Rijksoverheid, terwijl onze taken niet minder worden. Het is verstandig om de eenmalige meevallers van nu te reserveren om dan niet in de problemen te komen. Dat gaan we de gemeenteraad ook voorstellen”, aldus de wethouder. “Zo willen we een half miljoen reserveren voor het werven en binden van goede medewerkers en datzelfde bedrag willen we besteden aan duurzame energiemaatregelen voor inwoners. Het grootste deel, ruim 8 miljoen euro, zetten we opzij voor toekomstige investeringen in de Twenterandse samenleving.”