CU vindt dat gemeente meer initiatief moet nemen.
TWENTERAND/VRIEZENVEEN – Op 23 april 2023 heeft de raad een motie aangenomen met betrekking tot het opknappen van het buurthuis “Westerdok” en de omliggende wijk. Over de uitvoering van deze motie en de opvang van Oekraïense vluchtelingen op de locatie Sportlaan, heeft de ChristenUnie fractie een aantal vragen aan het college.
In oktober 2023 gaf het college ons middels een raadsbrief de stand van zaken weer met betrekking tot de uitvoering van motie 2023-M15. Met een kinder-enquête is aan de kinderen in de wijk gevraagd naar hun behoefte aan speelvoorzieningen. Deze toestellen zouden vervolgens in overleg met de buurt en de kinderen worden geplaatst. Op 17 mei ontvingen wij als raad een brief van het bestuur van het buurthuis Westerdok die voor onze fractie aanleiding was om met het nieuwe bestuur contact te zoeken. Wij vernamen in dit gesprek dat door alertheid en initiatieven van bewoners in de wijk speeltoestellen zijn geplaatst. Echter, het initiatief vanuit de gemeente werd hierin door de buurt gemist. In eerste instantie werden de toestellen geplaatst op niet logische plekken en op een verkeerde manier. Ook werd de uitslag van de kinderenquête niet gedeeld met de bewoners/het bestuur van het buurthuis.
- Kan het college ons bevestigen dat de uitslag van de kinderenquête niet is gedeeld met de bewoners/het bestuur van het buurthuis en dat toestellen, in eerste instantie, zonder overleg en afstemming met de buurt zijn aangeschaft en geplaatst ? Kan het college ons hiervoor een uitleg geven?
- Kan zij tevens bevestigen dat dankzij initiatief en alertheid in de buurt deze opdracht toch naar tevredenheid kon worden uitgevoerd?
Andere punten van de motie betroffen de verduurzaming en renovatie van het buurthuis en inzet van opbouwwerk voor twee jaar met als doel om de cohesie in de buurt te stimuleren en te versterken en het buurthuis toekomstbestendig te maken.
In de raadsbrief van 19 maart 2024 werd ons hierover een update gegeven over de uitvoering. Ook is dit toen in de raad besproken en heeft onze fractie gesproken met de medewerkers die hieraan uitvoering gaven.
Wat betreft de inzet van opbouwwerk is naar onze mening niet voldaan. Er zijn activiteiten opgezet met medewerkers van de gemeente, de buurt en Oekraïners samen en hiervoor hebben wij veel waardering. Deze activiteiten werden betaald uit Oekraïne gelden en vooral rond de traditionele feestdagen gehouden. Het nieuwe bestuur heeft inmiddels het initiatief genomen voor het organiseren van een burendag, maar dit alles is niet voldoende om de saamhorigheid in de buurt structureel te versterken. Dit wordt ons ook door het nieuwe bestuur bevestigd. Daarom heeft de ChristenUnie de volgende vraag:
- Bent u bereid om het opbouwwerk structureel te gaan oppakken samen en in overleg met het nieuwe bestuur?
Daarnaast hebben wij vragen gekregen over de communicatie richting de buurt. Hoewel activiteiten erg werden gewaardeerd is er verbazing geweest over de manier van communiceren. Ook is er, in het algemeen, wat informatie-achterstand ontstaan vanuit de gemeente. Daarom de volgende vraag:
- Is het mogelijk dat met het nieuwe bestuur een goede communicatielijn met de gemeente wordt opgepakt, zodat, in ieder geval bij de opstart en monitoring van het opbouwwerk en de renovatie van het buurthuis, voldoende back-up en overleg mogelijk is?
Tot slot willen wij nog een koppeling maken richting onze omgeving en de zorg voor waterberging in onze gemeente. In het masterplan Vriezenveen komen we tegen dat Twenterand in een overstromingsgebied ligt en de plek waar de chalets van de Oekraïners zijn geplaatst laat zien dat de stortbuiten van de afgelopen tijd ook hier heeft gezorgd voor flinke overlast.
- Welke maatregelen gaat de gemeente nemen om de chalets voor volgende klimaatinvloeden te beschutten?