Search
Close this search box.
luister live
Search
Close this search box.
luister live

Vragen SGP over ATT- project vs. stekker uit het overleg RES!?

De SGP wil graag de mogelijkheden van kernenergie onderzocht hebben in Twente.

TWENTERAND – Onze wethouder is medeondertekenaar van de brief van RES Twente van d.d. 8 november j.l. Dat verbaast ons, omdat wij als Raad niet pro-actief hierover vanuit het College zijn geïnformeerd. Temeer omdat we juist 7 november j.l. een raadsbesluit genomen hebben over het vervolgtraject ontwikkelen windenergie in het zogenaamde ATT-gebied. De wethouder weet dat in de Raadsvergadering van 7 november en het raadsdebat daarvoor, door veel partijen in de Raad stevige kritiek geuit werd over de handelwijze vanuit ‘Zwolle’. Er is toen zelfs geopperd om de pauzeknop in te drukken. Nu wij als raadsleden het besluit hebben genomen om de vervolgstap te zetten in het ATT-gebied en deze brief van RES Twente direct na het besluit (of voor het besluit) al getekend is vinden wij niet fair.

Er is forse kritiek op de handelwijze van de provincie, maar we gaan ‘gewoon’ door. Een pas op de plaats was hier dan ook logisch geweest. Vreemd dat dit niet gebeurd is. Ook inwoners die ons over de handelwijze van de gemeente aanspreken hoe dit mogelijk is begrijpen dit niet, namelijk een besluit nemen en dan het ‘gevecht’ aan te gaan met de provincie. Dat is toch tegenstrijdig?

De SGP heeft met name o.a. aandacht gevraagd voor de rol en positie van de gemeenteraad. Tijdens de Raadsvergadering heeft de wethouder klip en klaar verteld dat de Raad bij alle stappen concreet aan zet is. Dat heeft ons juist met name doen besluiten om in te stemmen met de vervolgstap van het ATT-project. In de RES Twente brief wordt nu juist hierover het beklag gedaan dat gemeenten niet op gelijkwaardige manier betrokken worden… Dat vraagt voor ons en onze inwoners om opheldering. Vandaar dat wij deze vragen stellen.

Laat helder zijn dat de SGP niet tegen opwek is van windenergie. Ook niet in het ATT-gebied. Wij staan nu eenmaal aan de lat om te verduurzamen. Dit alles wel onder voorwaarden, want de gezondheidseffecten moeten serieus genomen worden en onderzocht worden waarbij de input van de omwonenden vastgesteld door Raad ook daadwerkelijk onderzocht worden. Ook in ruimtelijke zin heeft de gemeenteraad zich duidelijk uitgesproken over de kaders.

In de Tubantia kunnen we lezen dat de Twentse wethouders de stekker uit het overleg hebben getrokken m.b.t. het aanleggen van zonneparken en windturbines. Het is een bestuurlijke pas op de plaats. Maar het is niet alleen een bestuurlijke pas op de plaats, zeggen de wethouders zo lezen we in het krantenbericht. De kritiek was er direct al na de besluitvorming in ‘Zwolle’. Inderdaad er zijn verkiezingen geweest afgelopen maart en we begrijpen ook wel de boosheid, anneer gemeenten zich overvallen voelen. Daarover moet ook het gesprek gevoerd worden. Aan de andere kant ziet de SGP het effect van dit beleid positief in. Het is ook niet geheel nieuw.

De SGP is blij met het verbod op zonneparken die als paddenstoelen uit grond vliegen. Het gaat veelal ten koste van landbouwgrond! De druk op de beschikbaarheid van grond is al hoog gezien de vele ruimtelijke opgaven die we hebben. (woningbouw, bedrijventerreinen, natura2000/Engbertsdijksvenen etc.). Voor wat betreft de opgave m.b.t. de opwek van windenergie vinden wij juist dat deze opgave moet landen bij industriegebieden en of andere infrastructuur (A of N wegen). Nu zie je vooral dat elke Twentse gemeente windturbines gaat of moet plaatsen. Dat zou pas echt een ruimtelijke ramp zijn.

Bijzonder is dat de RES Twente een inwonersforum gehouden heeft waaruit 33 adviezen kwamen. Hieruit blijkt o.a. dat er juist geadviseerd wordt om windturbines te clusteren, maar ook te kijken naar alternatieve vormen van opwek en opslag. De SGP wil graag de mogelijkheden van kernenergie onderzocht hebben in Twente. Juist Twente heeft veel kennis in huis op dat gebied. We hebben nu eenmaal een grote uitdaging om duurzame energie op te wekken. En dat kan naar onze mening niet alleen uit ‘wiebel-stroom’ uit wind en zon. Wanneer u wenst van het gas af te willen zullen we aan de bak moeten met alternatieve vormen dan alleen de opwek van energie uit zon en wind. Of bent u van plan om door te gaan met het bouwen van windturbines om de vervolgstappen te zetten om de ambitie van energieneutraal Twenterand….

Vragen aan het College:
1. Waarom heeft u de Raad niet pro-actief geïnformeerd over uw stellingname tegen de provincie en hebben wij de brief van de RES Twente van d.d. 8 november j.l. die we op 10 november j.l. per mail via de griffie ontvangen?
2. Wat betekent de ondertekening van de genoemde RES Twente brief van 8 november j.l. ten opzichte van het ATT project en het genomen Raadsbesluit, de uitwerking en de uitvoering ervan?
3. Hoe gaat u de gelijkwaardigheid van de gemeente en provincie in de ATT samenwerking borgen c.q. gestalte geven?
4. Gezien het bericht op RTV oost (Onder druk van provincie moet aantal windturbines in Deventer flink omhoog) willen wij weten of de input/opstelling vanuit Twenterand, Tubbergen, Almelo als gemeenten gerespecteerd wordt door de provincie. Wij willen hier graag duidelijkheid over. Graag uw reactie.
5. Wanneer de gemeenteraad besluit om bepaalde geluidseffecten of andere effecten te onderzoeken dan wel in kaart te brengen. Wat is dan de borging dat dit dan ook gebeurt?
6. Als Raad is ons steeds voorgehouden dat we op verschillende beslismomenten aan zet zijn, bijvoorbeeld bij de vaststelling van de NRD (Notitie Reikwijdte en Detailniveau) en de MER (Milieu effectrapportage) waarin de onderzoekpunten worden beschreven o.a. over gezondheidsaspecten. Bent u bereidt dat in het ATT-gebied sowieso de onderzoekspunten meegenomen worden in het onderzoek die door de omwonenden zijn of worden ingebracht?
7. De gemeente is de overheid die direct verantwoordelijk is voor de gezondheid en welzijn van haar inwoners. Hoe gaat u borgen dat het beleid c.q. de onderzoekaspecten die gericht zijn op gezondheid- en welzijnseffecten (van o.a. windturbines) niet overruled gaan worden door de provincie?
8. Bent u bereidt wanneer de provincie die garantie niet geeft het overleg (ATT) op te schorten en dat de provincie dit ook komt uitleggen aan ons als Raad en inwoners?
9. In eerdere stukken kunnen we lezen dat ATT gebied door ons is aangewezen. “De overige delen van Twenterand zijn hiermee in het gemeentelijk beleid uitgesloten voor ontwikkeling van grootschalig windenergie.” Wat is de houding van de provincie t.o.v. dit gemeentelijk beleid? Hoe wordt òf kan worden geborgd dat de provincie ons gemeentelijk beleid respecteert?
10. Bent u bereid om met de Twentse wethouders werk te maken van de adviezen van het burgerforum RES-Twente? Wat is of wordt hier concreet mee gedaan?
11. Bent u bereid om in Twents verband te lobbyen richting de provincie en het Rijk om de mogelijkheden van kernenergie (bijv. SMR/MSR) in kaart te brengen in Twente?

Delta FM
Laden...
Laden...
open webplayer
Delta TV

Nieuws TV

Dagelijks nieuws

Deltapiraat
Margriet & De Heikrekels
Hé José
open webplayer

Blijf op de hoogte

Delta FM is een lokale radiozender gevestigd in Vroomshoop. Wij verzorgen verschillende programma’s, waaronder muziek, nieuws en entertainment.

Populaire berichten

Nieuwstip doorgeven

Meld een nieuwstip aan onze redactie.

Voeg eventueel beeldmateriaal toe